ADHD en AutismeMensen met Autisme, ADHD of verwante problemen zijn vaak even capabel als ieder ander om auto te rijden, maar door een iets andere informatieverwerking in de hersenen gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend. Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het gelukkig ook voor hen heel goed mogelijk het rijbewijs te halen!


Rijschool van den Brink is erkend autisme/AD(H)D-instructeur.

De weg naar je rijbewijs met ADHD of Autisme


Voordat jij praktijkexamen doet, beoordeelt het CBR jouw rijgeschiktheid aan de hand van een Gezondheidsverklaring. Heb jij ADHD, ADD of autisme? Dan ga je, na het invullen van de Gezondheidsverklaring, langs bij een onafhankelijke psychiater voor een onderzoek. En soms doe je een rijtest. Zo kan het CBR goed beoordelen of je veilig kunt rijden.

Bij ADHD, ADD of autisme moet een onafhankelijk psychiater het onderzoek doen en het rapport opmaken. Er is namelijk geen sprake van feitelijke informatie die de behandelaar kan doorgeven en in deze gevallen geeft de specialist een oordeel over de rijgeschiktheid. Je wordt door het CBR verwezen naar een onafhankelijk specialist die de rijbewijseisen goed kent en kennis heeft van ADHD, ADD of autisme spectrumstoornissen.


De te nemen stappen


1. Vul de Gezondheidsverklaring volledig in op Mijn CBR. Je vult alleen in dat je ADHD of ADD hebt als je op dit moment de diagnose hebt. Is de behandeling voor jouw 16e verjaardag door een arts gestaakt, gebruikt je geen medicijnen en heb je geen klachten meer? Vul dan ‘nee’ in bij de vraag over ADHD en ADD.

2. Je ontvangt direct de ontvangstbevestiging van de door jou ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.

3. Als je op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, moet je naar een arts en/of specialist. Bij ADHD, ADD en autisme is dat een psychiater. Je ontvangt hierover zo snel mogelijk een bericht via Mijn CBR, inclusief de benodigde formulier(en) en verwijzing(en). Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met de arts en/of specialist(en). Wilt je liever naar een andere specialist, dan kun je meestal een afspraak maken bij een onafhankelijke specialist uit deze lijst .

Doe je voor het eerst rijexamen en heb jij ADHD of autisme, dan hoef je niet te wachten op de verwijzing en kun je direct een afspraak maken met een specialist uit de lijst. Neem een printje van alle berichten en je identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

4. De psychiater onderzoekt je en vult de formulieren in.

5. Jij mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor jouw eigen administratie. Werkt de arts met Zorgdomein? Dan worden de gegevens direct naar het CBR gestuurd. Vult hij het papieren formulier in? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).

6. Een arts van het CBR beoordeelt al jouw informatie en je ontvangt bericht via Mijn CBR.


7. Bij geschiktheid kun je van het CBR een uitnodiging voor een rijtest ontvangen.

8. Als de rijtest goed verloopt, krijgt je via Mijn CBR het besluit van het CBR dat jij rijgeschikt bent. Wij kunnen nu het examen aanvragen

Het door Spectrum Nederland ontwikkelde autisme- en ADHD-protocol wordt ook gebruikt door de examinatoren van het CBR en bij een eventuele medische rijtest. Je wordt dus het hele traject van proefles tot rijbewijs begeleid op een manier die voor jou werkt!